Algemene voorwaarden
Inhoud
Artikel 1 - Toepasselijkheid en definities
Artikel 2 - Aanbiedingen
Artikel 3 - Geheimhouding
Artikel 4 - Adviezen en verstrekte informatie
Artikel 5 - Overeenkomsten
Artikel 6 - Omvang van het werk
Artikel 7 - Meerwerk
Artikel 8 - Uitvoering van het werk
Artikel 9 - Wijziging kostenfactoren
Artikel 10 - Levertijd, levering en risico
Artikel 11 - Aanvaarding, retourneren, reclame en klachtplicht
Artikel 12 - Betaling, kredietbeperking en zekerheidsstelling
Artikel 13 - Eigendomsvoorbehoud
Artikel 14 - Keuring, onderscheidenlijk oplevering
Artikel 15 - Uitvoering
Artikel 16 - Aansprakelijkheid
Artikel 17 - Overmacht
Artikel 18 - Toepasselijk recht
Artikel 1 – Toepasselijkheid en definities
1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen en op alle overeenkomsten tot levering van goederen en/of diensten, alsmede overeenkomsten strekkende tot het tot stand brengen van enig werk van stoffelijke aard door: E. Hermens B.V. gedaan of aangegaan.
1.2 In deze voorwaarden wordt E. Hermens B.V. aangeduid als Verkoper, dan wel opdrachtnemer, dan wel aannemer, zijnde degene die deze voorwaarden hanteert, terwijl de andere partij verder wordt aangemerkt als Koper, dan wel opdrachtgever.
1.3 Enige door Koper gehanteerde algemene voorwaarden gelden niet, tenzij deze schriftelijk door Verkoper zijn aanvaard.
1.4 In geval een of meerdere bepalingen uit deze voorwaarden ongeldig mochten blijken te zijn, respectievelijk worden vernietigd, laat dit de rechtskracht van de overige bepalingen onverlet.
1.5 Bij strijdigheid tussen de door Verkoper en Koper gesloten overeenkomst en deze voorwaarden, prevaleert de tussen Verkoper en Koper gesloten overeenkomst te allen tijde.
Artikel 2 – Aanbiedingen
2.1 Alle aanbiedingen daaronder begrepen prijsopgaven, brochures en prijslijsten zijn vrijblijvend en kunnen vormvrij worden herroepen. Binnen vijf dagen nadat de aanvaarding Verkoper heeft bereikt, kan deze het aanbod herroepen.
2.2 Een aanvaarding van de aanbieding als bedoeld in het vorige lid, welke afwijkt van die aanbieding, geldt als een verwerping van de oorspronkelijk gedane aanbieding en als een nieuwe aanbieding die Verkoper niet bindt. Dit geldt ook indien de aanvaarding slechts op ondergeschikte punten van de aanbieding van Verkoper afwijkt.
2.3 Als Koper aan Verkoper informatie verstrekt, mag Verkoper uitgaan van de juistheid en volledigheid hiervan en mag hij zijn aanbod hierop baseren.
2.4 Opgegeven prijzen gelden af magazijn en exclusief verpakking, tenzij anders in de aanbieding is vermeld.
2.5 De in de aanbieding(en) genoemde prijzen zijn steeds exclusief btw, tenzij anders in de aanbieding is vermeld.
Artikel 3 – Geheimhouding
3.1 Alle door of uit naam van Verkoper aan Koper verstrekte informatie (zoals aanbiedingen, ontwerpen, afbeeldingen, tekeningen en knowhow) van welke aard en in welke vorm dan ook, zijn vertrouwelijk en zullen niet door Koper worden gebruikt voor enig ander doel dan ter uitvoering van de tussen Koper en Verkoper gesloten overeenkomst(en).
3.2 De in lid 1 van dit artikel genoemde informatie zal door Koper niet openbaar worden gemaakt of worden vermenigvuldigd.
3.3 Indien Koper een van de in de lid 1 en 2 van dit artikel genoemde verplichtingen schendt, is hij per overtreding een direct opeisbare boete verschuldigd ad € 25.000,-. Deze boete kan naast schadevergoeding op grond van de wet worden gevorderd.
3.4 Koper is gehouden de in lid 1 van dit artikel genoemde informatie op eerste verzoek, binnen een door opdrachtnemer gestelde termijn, naar keuze van Verkoper, retourneren of vernietigen. Bij overtreding van deze bepaling is Koper aan Verkoper een onmiddellijk opeisbare boete verschuldigd ad € 1.000,- per dag. Deze boete kan naast schadevergoeding op grond van de wet worden gevorderd.
Artikel 4 – Adviezen en verstrekte informatie
4.1 Koper kan geen rechten ontlenen aan adviezen en informatie van Verkoper die niet direct betrekking hebben op de opdracht, respectievelijk de gesloten overeenkomst(en).
4.2 Als Koper aan Verkoper informatie verstrekt, mag Verkoper bij de uitvoering van de overeenkomst uitgaan van de juistheid en volledigheid hiervan.
4.3 Koper vrijwaart Verkoper voor elke aanspraak van derden met betrekking tot het gebruik van door of namens Koper verstrekte adviezen, tekeningen, berekeningen, ontwerpen, materialen, merken, monsters, modellen en dergelijke. Ingeval Verkoper door een derde wordt aangesproken, zal Koper alle door Verkoper te lijden schade, waaronder volledig gemaakte kosten voor verweer tegen deze aanspraken, vergoeden.
Artikel 5 – Overeenkomsten
5.1 Overeenkomsten betreffende de levering van goederen en/of diensten, dan wel overeenkomsten van aanneming komen eerst tot stand na een schriftelijke bevestiging van Verkoper aan Koper, respectievelijk opdrachtgever. De inhoud van genoemde bevestiging is voor beide partijen bindend, indien de juistheid daarvan niet binnen acht werkdagen na dagtekening door Koper wordt ontkend; met dien verstande echter dat bij verkoop uit voorraad de factuur in de plaats treedt van voornoemde schriftelijke bevestiging. Hetzelfde geldt voor het van kracht worden van aanvullingen, wijzigingen en/of nadere afspraken betreffende de gesloten overeenkomst(en).
5.2 Indien Koper een overeenkomst geheel of gedeeltelijk ontbindt, is Koper volledige betaling verschuldigd voor de reeds voor hem geproduceerde goederen, geleverde diensten en stoffelijke werken. Verkoper is ook gerechtigd over te gaan tot gehele of gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst en/of volledige schadeloosstelling. Vindt annulering plaats zonder dat productie of levering van diensten heeft plaatsgevonden dan is Koper door het enkele feit van de annulering een schadevergoeding verschuldigd van 15% van het factuurbedrag, onverminderd het recht van Verkoper om volledige schadevergoeding te vorderen.
5.3 Indien wettelijke bepalingen vereisen dat de Koper zijn btw-nummer aan Verkoper kenbaar maakt, is de Koper aansprakelijk voor alle gevolgen van een onjuiste mededeling van genoemd nummer aan Verkoper.
Artikel 6 - Omvang van het werk
6.1 Koper moet ervoor zorgen dat alle vergunningen, ontheffingen en andere beschikkingen die noodzakelijk zijn om het werk uit te voeren tijdig zijn verkregen. Koper is verplicht op eerste verzoek van Verkoper een afschrift van de hiervoor genoemde bescheiden aan hem toe te zenden.
6.2 Tenzij schriftelijk anders is overeengekomen, omvat het werk niet: grond-, hei-, hak-, breek-, funderings-, metsel-, timmer-, stukadoors-, schilder-, behangers-, herstelwerk of ander bouwkundig werk; het realiseren van aansluitingen van gas, water, elektriciteit, internet of andere infrastructurele voorzieningen; maatregelen ter voorkoming of beperking van schade aan of diefstal of verlies van op of bij de werkplek aanwezige zaken; afvoer van materialen, bouwstoffen of afval; verticaal en horizontaal transport.
Artikel 7 - Meerwerk
7.1 Wijzigingen in het werk resulteren in ieder geval in meerwerk als:
a. er sprake is van een wijziging in het ontwerp, dan wel de specificaties;
b. de door Koper verstrekte informatie niet overeenstemt met de werkelijkheid;
c. geschatte hoeveelheden meer dan 5% afwijken.
7.2 Meerwerk wordt berekend op basis van de prijsbepalende factoren die gelden op het moment dat het meerwerk wordt verricht. Koper is gehouden de prijs van het meerwerk op eerste verzoek van Verkoper te voldoen.
Artikel 8 - Uitvoering van het werk
8.1 Koper zorgt ervoor dat Verkoper zijn werkzaamheden ongestoord en op het overeengekomen tijdstip kan verrichten en dat hij bij de uitvoering van zijn werkzaamheden de beschikking krijgt over de benodigde voorzieningen, zoals:
a. gas, water, elektriciteit en internet;
b. verwarming;
c. afsluitbare droge opslagruimte;
d. op grond van de Arbowet en -regelgeving voorgeschreven voorzieningen.
8.2 Koper draagt het risico en is aansprakelijk voor schade aan en diefstal of verlies van zaken van Verkoper, Koper en derden, zoals gereedschappen, voor het werk bestemde materialen of bij het werk gebruikt materieel, die zich bevinden op of nabij de plaats waar de werkzaamheden worden verricht of op een andere overeengekomen plaats.
8.3 Onverminderd het bepaalde in lid 2 van dit artikel, is Koper gehouden zich adequaat te verzekeren tegen de in dat lid genoemde risico’s. Koper dient daarnaast te zorgen voor verzekering van het werkrisico van te gebruiken materieel. Koper dient Verkoper op eerste verzoek een kopie van de betreffende verzekering(en) en een bewijs van betaling van de premie te sturen. Als er sprake is van schade, is Koper verplicht dit onverwijld bij zijn verzekeraar te melden ter verdere behandeling en afwikkeling.
Artikel 9 – Wijziging kostenfactoren
Verkoper mag een stijging van kostprijsbepalende factoren, die is opgetreden na het sluiten van de overeenkomst(en) en/of vóór of tijdens de uitvoering van de overeenkomst(en), aan Koper doorberekenen. Koper is gehouden de prijsstijging op eerste verzoek van Verkoper te voldoen.
Artikel 10 – Levertijd, levering en risico
10.1 Tenzij schriftelijk anders overeengekomen, zijn de opgegeven levertijden altijd indicatief en nimmer een fatale termijn.
10.2 Behoudens opzet of grove schuld van Verkoper kan Koper bij een overschrijding van de levertijd tot maximaal de helft van de overeengekomen termijn met een maximum van dertig dagen, zelfs na ingebrekestelling, geen aanspraak maken op schadevergoeding en/of ontbinding van de overeenkomst(en) vorderen. Indien de levertijd wordt overschreden met meer dan de helft van de overeengekomen levertijd met een maximum van dertig dagen, dient Koper Verkoper eerst schriftelijk in gebreke te stellen en een redelijke termijn voor levering te geven alvorens het verzuim intreedt.
10.3 De levertijd begint op de dag waarop door Koper een schriftelijke bevestiging van het ontstaan van de overeenkomst(en) van Verkoper is ontvangen, echter niet eerder dan nadat door Koper is voldaan aan alle eventuele bijzonderheden, verband houdende met de uitvoering van de overeenkomst(en), welke eerst door Koper tot stand moet worden gebracht.
10.4 Verkoper is bevoegd in gedeelten te presteren. Orders of gedeelten daarvan, welke niet meteen geleverd kunnen worden, worden voor nalevering genoteerd. Koper wordt daarvan schriftelijk door Verkoper in kennis gesteld.
10.5 Het risico van beschadiging, tenietgaan, c.q. verloren gaan van de te leveren goederen, gaat op Koper over zodra de goederen het (bedrijfs)terrein van Koper hebben bereikt. Koper draagt dan ook het risico van lossen van de goederen.
10.6 Indien Koper niet, niet tijdig of niet volledig de bij Verkoper in opdracht gegeven c.q. gekochte goederen afneemt, is Verkoper gerechtigd deze goederen voor rekening en risico van Koper op te slaan en betaling te verlangen als had de levering plaatsgevonden.
Artikel 11 – Aanvaarding, retourneren, reclame en klachtplicht
11.1 Bij aflevering dienen de goederen door Koper op gebreken te worden gecontroleerd. Betreft het gebreken die door Koper bij aankomst van de goederen direct hadden kunnen worden geconstateerd, dan dient Koper zulks direct op de retour te zenden vrachtbrief aan te tekenen, bij gebreke waarvan Koper wordt geacht de goederen zonder meer te hebben aanvaard.
11.2 Betreft het andere gebreken dan bedoeld in artikel 11.1, dan dient Koper daarover onverwijld na ontdekking doch uiterlijk binnen acht dagen na levering schriftelijk te reclameren, bij gebreke waarvan de goederen worden geacht te zijn aanvaard door Koper.
11.3 Koper kan op een gebrek in de prestatie geen beroep meer doen, als hij hierover niet binnen acht dagen nadat hij het gebrek heeft of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, schriftelijk bij Verkoper heeft geklaagd.
11.4 Indien enige reclame omtrent geleverde goederen door Verkoper wordt erkend, is hij slechts gehouden tot het kosteloos herstellen of vervangen van de geleverde goederen, dan wel tot aflevering van het ontbrekende of vergoeding van de netto factuurwaarde, zulks naar keuze van Verkoper, een en ander tenzij dwingendrechtelijke bepalingen zich hiertegen verzetten.
11.5 Slechts goederen in ongeschonden staat en in de originele (fabrieks)verpakking, niet voorzien van eigen van Koper afkomstige gegevens, zoals reclame, handelsnaam, merk, prijzen en andere aantekeningen, kunnen voor creditering in aanmerking komen mits dit is overeengekomen en zij binnen een termijn van vier weken geretourneerd worden. Hierbij zal maximaal 80% van het aankoopbedrag terugbetaald worden. Indien materialen retour gehaald dienen te worden, zullen extra handelingskosten berekend worden en is Koper gehouden deze aan Verkoper te voldoen. Rembours- en vrachtkosten komen altijd voor rekening van Koper.
11.6 Retourneren is enkel mogelijk na expliciete, schriftelijke bevestiging van Verkoper. Retourzendingen welke niet worden aangemeld bij Verkoper zullen niet in behandeling worden genomen.
11.7 Goederen welke op maat zijn gemaakt, dan wel kunnen worden geclassificeerd als slow-movers kunnen nimmer retour worden gezonden door Koper, behoudens expliciete, schriftelijk toestemming van Verkoper.
11.8 Koper zal aan het gegrond zijn van een reclame geen recht op wijziging of ontbinding van de overeenkomst(en) en/of korting en/of compensatie van enig door de Verkoper verschuldigd bedrag kunnen ontlenen.
Artikel 12 – Betaling, kredietbeperking en zekerheidsstelling
12.1 De betaling dient te geschieden uiterlijk veertien dagen na factuurdatum op een door Verkoper aan te wijzen bankrekening.
12.2 Alle betalingen dienen zonder enige aftrek en/of beroep op verrekening plaats te vinden.
12.3 Bij maatwerk is Koper gehouden binnen 14 dagen na aangaan van de overeenkomst met Verkoper een aanbetaling te doen. De hoogte van deze aanbetaling wordt door Verkoper vastgesteld en kan de volledige koopsom bedragen. Verkoper zal bij het aangaan van de overeenkomst Koper expliciet mededelen of deze gehouden is een aanbetaling te doen en voor welk bedrag.
12.4 Indien de levering der goederen op verzoek van Koper niet geschiedt overeenkomstig het overeengekomen leveringsschema, zal onverminderd de overige bepalingen in deze voorwaarden, volledige betaling geschieden dertig dagen na de oorspronkelijke overeengekomen leveringstijd, onder aftrek van de eventueel dan nog niet verschuldigde transporten/of montagekosten.
12.5 Bij niet tijdige betaling verkeert Koper van rechtswege in verzuim en is het factuurbedrag onmiddellijk opeisbaar, zonder dat daartoe een sommatie, dan wel een ingebrekestelling vereist zal zijn. Indien Verkoper aan Koper een ingebrekestelling doet toekomen heeft deze geen invloed op de oorspronkelijke verzuimdatum van Koper. In zodanig geval is de totale vordering van Verkoper, ook die met betrekking tot nog niet vervallen facturen, terstond en ineens opeisbaar.
12.6 Voorts heeft Verkoper alsdan het recht aan Koper een vertragingsrente in rekening te brengen over de periode waarmede het overeengekomen tijdstip van betaling wordt overschreden gelijk aan de wettelijke rente, onderscheidenlijk wettelijke handelsrente per kalendermaand. Een gedeelte van een maand zal voor de renteberekening worden beschouwd als een volledige kalendermaand.
12.7 Voorts is Koper aan Verkoper verschuldigd alle kosten, waaronder begrepen de (volledige) buitengerechtelijke en gerechtelijke, waaronder de volledige advocaatkosten, welke Verkoper moet maken om tot de voldoening van zijn vordering te geraken. De buitengerechtelijke incassokosten bij het uit handen geven van de vordering (hoofdsom inclusief wettelijke handelsrente) worden berekend volgens onderstaande tarieven, zulks evenwel met een minimum van € 225,-:
over de eerste € 3.000,-: 15%
over het meerdere tot € 6.000,-: 10%
over het meerdere tot € 15.000,-: 8%
over het meerdere tot € 60.000,-: 5%
over het meerdere boven € 60.000,-: 3%
Uit het enkele feit, dat Verkoper zich verzekert van de hulp van een derde om tot incasso te geraken, blijkt de hoogte van en de gehoudenheid van Koper tot vergoeding van de gerechtelijke en buitengerechtelijke incassokosten. In geval in het kader van incassomaatregelen het faillissement van Koper wordt aangevraagd, is deze eveneens de kosten van een faillissementsaanvraag verschuldigd.
12.8 Nalatigheid in de betaling geeft Verkoper het recht om, na Koper hiervan in kennis te hebben gesteld, lopende overeenkomsten te annuleren of desgewenst de uitvoering daarvan op te schorten tot de betaling heeft plaatsgevonden, onverminderd Verkopers recht op schadevergoeding, terwijl dan, ook indien anders was overeengekomen, voor verdere leveringen contante betaling of vooruitbetaling kan worden verlangd.
12.9 Verkoper behoudt zich het recht voor indien de kredietwaardigheid van Koper daartoe aanleiding mocht geven, bijvoorbeeld bij aanvragen van surseance van betaling of faillissement, ook tijdens uitvoering van de overeenkomst(en), de uitvoering van de overeenkomst(en) op te schorten of de overeenkomst zonder gerechtelijke tussenkomst te annuleren, onverminderd zijn recht om de hierdoor voor Verkoper ontstane schade op Koper te verhalen. De koopprijs van hetgeen reeds is geleverd, wordt alsdan terstond opeisbaar. Zo ook geeft negatieve kredietwaardigheidsinformatie omtrent Koper/Verkoper het recht om geen overeenkomst tot levering van goederen en/of verlening van diensten met Koper aan te gaan, zelfs niet tegen contante betaling.
12.10 Indien Verkoper gebruikt maakt van zijn recht tot opschorting, respectievelijk gehele of gedeeltelijke ontbinding van de overeenkomst zijn de kosten welke Verkoper dient te maken in verband met opslag en/of afvoer voor rekening van Koper.
Artikel 13 – Eigendomsvoorbehoud
13.1 Verkoper blijft eigenaar van alle door hem geleverde goederen zolang Koper:
a. niet heeft voldaan aan zijn verplichtingen uit enige overeenkomst met Verkoper
b. vorderingen die voortvloeien uit het niet nakomen van bovengenoemde overeenkomst(en), zoals schade, boete, rente en andere kosten, niet heeft voldaan
13.2 Eerst na volledige betaling van alle vorderingen, als bedoeld in het vorige lid, vindt de overdracht van de goederen plaats.
13.3 Indien, en voor zover, door Verkoper geen betaling is verkregen van de opeisbare vorderingen ter zake waarvan Verkoper zich de eigendom van de geleverde goederen heeft voorbehouden, is Verkoper gerechtigd, zonder ingebrekestelling en zonder gerechtelijke tussenkomst en verleent Koper voor zover nodig, reeds nu voor als dan onherroepelijk aan Verkoper een privatieve last en volmacht teneinde zijn goederen terug te nemen en is Koper verplicht Verkoper in dat kader toegang te verlenen tot alle voor hem toegankelijke en/of in gebruik zijnde ruimten en terreinen, een en ander onverminderd het recht van Verkoper om van Koper schadevergoeding te vorderen.
13.4 Koper is gerechtigd de door Verkoper geleverde goederen waarvan Verkoper eigenaar is, ten behoeve van Verkoper door te verkopen, waarbij de opbrengst ten goede dient te komen aan Verkoper. Een en ander echter alleen voor zover zulks binnen zijn normale bedrijfsvoering gebruikelijk is, tenzij Verkoper aan Koper meegedeeld heeft dat Koper daartoe niet meer bevoegd is.
13.5 Indien de door Verkoper geleverde zaken voor integrale betaling blijken te zijn verwerkt, vermengd of anderszins niet meer te individualiseren, zal Koper ten behoeve van Verkoper op zijn eerste verlangen zijn medewerking verlenen een bezitloos pandrecht op de aanwezige zaken te vestigen. Koper verklaart onvoorwaardelijk mee te werken aan alle formaliteiten nodig voor het vestigen van bedoelde pandrechten. Voor zover nodig en mogelijk verleent Koper reeds nu ten behoeve van voornoemde bezitloze pandrechten aan Verkoper een onherroepelijke privatieve last en volmacht.
13.6 Het is Koper verboden op de door Verkoper geleverde en nog niet betaalde goederen een vuist- of stil pandrecht ten behoeve van (een) derde(n) te vestigen.
Artikel 14 – Keuring, onderscheidenlijk oplevering
14.1 Indien de Koper een keuring verlangt, komen de kosten hiervan voor rekening van Koper. De goederen worden dan gekeurd op de fabriek(en) van de Verkoper volgens van tevoren overeengekomen schriftelijk bevestigde keuringseisen c.q. monsters- en keuringsmethode, alsmede keuringsvoorwaarden.
14.2 Geringe afwijkingen onder meer in maat, kleur, oppervlaktestructuur en/of eventueel optredende kalkuitslag zullen nimmer reden tot afkeuring zijn.
14.3 Het werk geldt als opgeleverd wanneer de aannemer heeft medegedeeld dat het werk gereed is voor oplevering en de opdrachtgever het werk heeft aanvaard. Indien de opdrachtgever het werk in gebruik neemt, geldt het werk als opgeleverd. Na de dag waarop het werk als opgeleverd geldt, is het werk voor risico van de opdrachtgever.
14.4 Indien de aannemer schriftelijk of elektronisch heeft medegedeeld dat het werk voor oplevering gereed is en de opdrachtgever niet binnen 8 dagen daarna laat weten of hij het werk al dan niet aanvaardt, geldt het werk als opgeleverd.
14.5 Indien de opdrachtgever het werk afkeurt, dient hij dat schriftelijk of elektronisch te doen onder vermelding van de gebreken die de reden voor afkeuring zijn. Kleine gebreken, die gevoeglijk in de onderhoudstermijn kunnen worden hersteld, zullen geen reden tot afkeuring mogen zijn, mits zij een eventuele ingebruikneming niet in de weg staan.
14.6 Na de dag waarop het werk als opgeleverd geldt, gaat een onderhoudstermijn van 30 dagen in.
Artikel 15 – Uitvoering
15.1 De uitvoering van werkzaamheden door Verkoper geschiedt naar aanwijzingen en onder toezicht van de Koper of zijn vertegenwoordiger.
15.2 Verkoper is niet aansprakelijk voor de uitvoering van die werkzaamheden, tenzij er sprake is van een onoordeelkundige uitvoering door Verkoper.
15.3 Obstakels in de bodem, welke hinderlijk zijn voor de uitvoering van de opdracht van Verkoper, dienen door de Koper te worden verwijderd. Eventueel daardoor ontstane schade wordt aan Verkoper vergoed.
15.4 De door Verkoper opgegeven data van aanvang en oplevering van de werkzaamheden zijn streefdata. Aan overschrijding van deze data, mits binnen redelijke grenzen, kan Koper geen recht ontlenen tot ontbinding der overeenkomst en/of schadevergoeding.
Artikel 16 – Aansprakelijkheid
16.1 Verkoper verleent slechts dan en in dezelfde omvang garantie ter zake de deugdelijkheid van de door hem geleverde goederen indien de fabrikant van de geleverde goederen aan Verkoper hiervoor garantie heeft verstrekt en aansprakelijkheid heeft erkend.
16.2 Verwerking van de door Verkoper geleverde goederen door Koper vindt geheel voor rekening en risico van Koper plaats, behalve in geval van levering inclusief montage.
16.3 Koper vrijwaart Verkoper volledig voor alle aanspraken van derden, die mochten voortvloeien uit of verband houden met ondeugdelijke nakoming door Verkoper van verplichtingen uit hoofde van enige overeenkomst met Koper, behoudens in geval van opzet of grove schuld zijdens Verkoper.
16.4 Verkoper aanvaardt geen aansprakelijkheid indien, en voor zover, de kwaliteitseisen die door Koper zijn gesteld en die hem schriftelijk zijn bevestigd, afwijken van de kwaliteitseisen die in het bestek of door de directie van het werk zijn gesteld.
16.5 Verkoper aanvaardt geen aansprakelijkheid ten aanzien van door hem ingeschakelde onderaannemers en leveranciers en van allen, zij het in persoon of bedrijf, die direct of indirect door Verkoper te werk zijn gesteld en/of aan hem diensten verlenen, behoudens in geval van opzet of grove schuld zijdens Verkoper en onder de verplichting van Verkoper dat hij binnen een redelijke termijn de identiteit van de door hem ingeschakelde personen en/of bedrijven aan Koper kenbaar maakt.
16.6 In geval van tekortkomingen in het ontwerp, is aannemer hiervoor slechts aansprakelijk voor zover deze tekortkomingen hem kunnen worden toegerekend. Opdrachtgever draagt de verantwoordelijkheid voor de juistheid van de door of namens hem verstrekte gegevens.
16.7 Verschillen tussen de tijdens de uitvoering blijkende toestand van bestaande gebouwen, werken en terreinen enerzijds en de toestand die aannemer redelijkerwijs had mogen verwachten, geven aannemer recht op vergoeding van de daaruit voortvloeiende kosten.
16.8 Het werk en de uitvoering daarvan zijn voor verantwoordelijkheid van aannemer met ingang van het tijdstip van aanvang tot en met de dag waarop het werk is opgeleverd of als opgeleverd geldt.
16.9 Na de dag waarop het werk als opgeleverd geldt, is aannemer niet meer aansprakelijk voor tekortkomingen aan het werk.
16.10 Verkoper, respectievelijk opdrachtnemer, respectievelijk aannemer is op generlei wijze aansprakelijk voor enige gevolg- en/of bedrijfsschade (indirecte schade) uit welken hoofde ook en hoe ook genaamd van Koper, respectievelijk opdrachtgever en/of (een) derde(n), behoudens ingeval van opzet of grove schuld zijdens Verkoper, respectievelijk opdrachtnemer, respectievelijk aannemer.
16.11 Iedere aansprakelijkheid van Verkoper, respectievelijk opdrachtnemer, respectievelijk aannemer is beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval uit hoofde van de door Verkoper gesloten aansprakelijkheidsverzekering wordt uitbetaald, met inbegrip van het eigen risico dat Verkoper in verband met deze verzekering draagt. Indien om welke reden dan ook geen uitkering krachtens bedoelde verzekering mocht plaatsvinden, is iedere aansprakelijkheid beperkt tot het nettobedrag van de koop/ verkoopprijs der foutief geleverde goederen, respectievelijk het montageloon, respectievelijk 10% van de aanneemsom.
Artikel 17 – Overmacht
17.1 Omstandigheden welke van dien aard zijn dat naleving van de overeenkomst redelijkerwijs niet meer of niet meer in volle omvang van Verkoper gevergd kan worden, dan wel dat naleving feitelijk onmogelijk is, geven Verkoper het recht de overeenkomst geheel of ten dele te ontbinden en/of de uitvoering daarvan op te schorten zonder enige verplichting tot schadevergoeding.
17.2 Een tekortkoming in de nakoming van zijn verplichtingen kan aan Verkoper niet worden toegerekend, indien deze tekortkoming het gevolg is van overmacht.
17.3 Als omstandigheden, in het vorige lid van dit artikel bedoeld, gelden onder andere: niet volledige en/of vertraagde levering door toeleveranciers van Verkoper, ten gevolge van oorlog en oorlogsgevaar, gehele of gedeeltelijke mobilisatie, in- en uitvoer verboden, maatregelen van Nederlandse en/of vreemde overheidsorganen die de uitvoering van de overeenkomst feitelijk onmogelijk maken, vorst, extreme weersomstandigheden, werkstakingen en/of bedrijfsvestigingen, epidemieën, verkeersstoringen zowel te land als ter water, verlies of beschadiging bij transport, brand, diefstal, storingen in de leveringen van de grond- en hulpstoffen of energie, defecten aan machines, alles zowel in het bedrijf van Verkoper als bij derden bij wie Verkoper de benodigde materialen of grondstoffen geheel of gedeeltelijk moet betrekken en voorts alle overige goederen, buiten de wil en/of toedoen van Verkoper ontstaan.
17.4 Verkoper heeft het recht de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten indien hij door overmacht tijdelijk zijn verplichtingen jegens Koper niet na kan komen. Als de overmachtssituatie is vervallen, komt Verkoper zijn verplichtingen na zodra zijn planning het toelaat.
17.5 Indien er sprake is van overmacht en nakoming blijvend onmogelijk is of wordt, dan wel de tijdelijke overmachtssituatie meer dan zes maanden heeft geduurd, is Verkoper bevoegd de overeenkomst(en) met onmiddellijke ingang geheel of gedeeltelijk te ontbinden. Koper is in die gevallen bevoegd de overeenkomst(en) met onmiddellijke ingang te ontbinden, maar alleen voor dat deel van de verplichtingen dat nog niet is nagekomen door Verkoper.
17.6 Partijen hebben geen recht op vergoeding van de als gevolg van de overmacht, opschorting of ontbinding in de zin van dit artikel geleden of te lijden schade.
Artikel 18 – Toepasselijk recht
18.1 Op alle door Verkoper verrichte handelingen, waaronder begrepen de door Verkoper gesloten overeenkomst(en), is met uitsluiting van elk ander recht het Nederlandse recht van toepassing, meer in het bijzonder de bepalingen van het Nederlands Burgerlijk Wetboek.
18.2 De bepalingen van het Weens Koopverdrag zijn niet van toepassing evenmin als enige andere internationale regeling waarvan uitsluiting is toegestaan.
18.3 Alle geschillen voortvloeiende uit aanbiedingen en overeenkomsten, hoe dan ook genaamd, zullen worden onderworpen aan het oordeel van de rechter van de Rechtbank Limburg, zittingsplaats Maastricht, tenzij wettelijke bepalingen zich daartegen verzetten.
18.4 Bij versies van deze Algemene Voorwaarden in een andere taal dan het Nederlands prevaleert de Nederlandse tekst. De voorwaarden zijn in te zien op de website van Verkoper. Een exemplaar van deze algemene voorwaarden zal te allen tijde op eerste verzoek kosteloos aan de verzoeker worden toegezonden.