Interview met Hans van Braeckel

De jonge professionele hobby-teler Hans van Braeckel uit Riemst wilde graag zijn ervaringen met ons delen nadat in dit voorjaar zijn kersenoverkapping werd opgeleverd. Vandaar dat we een kort interview met Hans afnamen. Onze vertegenwoordiger Pieter Aalbers stelde hem een aantal vragen in de door Hermens Fruitsystems overkapte kersenplantage.

Pieter: Hans, kun je kort beschrijven wat voor soort fruitteler je bent?

Hans: Ik ben een Hobbyteler, maar kan toch wel zeggen dat deze hobby voor mijn gevoel toch wel aardig uit de hand gelopen is. Het is mijn bijberoep dat ik met veel passie uitoefen.

Pieter: Kun je ons vertellen hoe groot je perceel inclusief regenoverkapping op dit moment is?

Hans: 82 are in totaal op dit moment. Als we in de toekomst nog de mogelijkheid zien om ons perceel uit te breiden zullen we hier zeker serieus over nadenken.

Pieter: Kun je ons iets meer vertellen over je afzet? Waar en aan wie verkoop je je kersen?

Hans: Voornamelijk particulieren en kleine lokale handelaren. We werken dus niet met een veiling om zoveel mogelijk in eigen hand te houden. Daarnaast verkopen wij onze kersen in het hoogseizoen aan particulieren aan de Belgische kust. Dit gebeurt tijdens avondmarkten. We proberen ons klantenbestand ook steeds meer uit te breiden met kleine ondernemingen ter plaatse. Rechtstreekse verkoop is voor ons de sleutel tot succes. Hierdoor kun je, mits de kwaliteit van de kersen goed genoeg is, meer overhouden. Het gaat dus niet om de hoeveelheden maar om de kwaliteit en directe verkoop.

Pieter: Zoeken jullie dan bewust de kust op omdat de markt daar minder verzadigd is?

Hans: Ja precies, hier in de regio Sint-Truiden zitten al heel veel telers. Er is in verhouding veel meer kersen aanbod dan aan de kust. Daar zitten in verhouding veel minder fruittelers en kun je in verhouding iets meer vragen voor 1 kg kersen dan hier. Met name toeristen hebben in verhouding iets meer over voor een bakje kersen. Het idee om daar te gaan verkopen is ontstaan omdat het uiteindelijk tóch niet lukt om al onze afzet hier in eigen regio te verkopen.

Pieter: Wanneer hebben jullie besloten om te starten in de kersenteelt?

Hans: De vader van Anne was witlof-teler en is ooit gestart met een klein perceel kersen achter zijn loods. Dit perceel is later nog iets gegroeid en de werkzaamheden hiervoor werden precies gedaan ter overbrugging van zijn werkzaamheden in het witlofseizoen. Dit heeft onze interesse al in een vroeg stadium gewekt. Daarnaast is deze interesse gegroeid sinds ik begonnen ben als leraar op de IBSO in Leuven. En aangezien we inmiddels beiden in het onderwijs werkzaam zijn, en in de zomer twee maanden vakantie hebben, sluiten werkzaamheden in de kersenteelt hier perfect bij aan. De drukte van het seizoen met de oogst van met name de Regina-kers vind plaats in onze schoolvakantie.  

Pieter: Op welk punt kwamen jullie tot de conclusie dat jullie een kersenoverkapping nodig hadden?

Hans: De plantage van mijn schoonvader is er ondertussen niet meer, maar de ervaring die hieruit is overgebleven heeft ons geleerd dat een plantage in de huidige tijdsgeest veel intensiever in gaten moet worden gehouden. De bomen mogen niet te groot worden en niet te ver uitlopen. Het gaat tegenwoordig minder om de massa kersen zoals vroeger, maar steeds meer om de kwaliteit. En om die kwaliteit te kunnen garanderen en risico’s van weersinvloeden uit te sluiten heb je een overkapping nodig. Je zou het kunnen zien als een soort van regenschadeverzekering voor de kersen.

We merken de laatste jaren ook dat weersomstandigheden steeds extremer worden. Hier wilden we met een overkapping op inspelen. Een kersenoverkapping zorgt daarnaast voor een stabieler klimaat wat uiteindelijk zorgt voor dikkere kersen. En dat is uiteindelijk wat de consument wil zien.

Pieter: Hoe zijn jullie bij Hermens Fruitsystems terecht gekomen en wat heeft jullie doen besluiten te kiezen voor het ‘Standard Protect Rainsystem’ van Valente?

Hans: Omdat we nog vrij nieuw waren in de fruitteelt heeft de bomenkwekerij waarmee we destijds contact hadden ons voorzien van advies. De investering en de minimale opbrengst per jaar om er iets aan over te houden kwamen hierbij aan bod. En om meer stabiliteit te creëren in de oogst werd er al snel gesproken over de bescherming in de vorm van een overkapping. Tijdens een bezoek aan de Fructura beurs in Hasselt hebben we kennis gemaakt met Hermens Fruitsystems. Daarna hebben we een rondleiding gehad bij de plantages c.q. demovelden van eigenaar Ernest Hermens zelf. Na een aantal leveranciers te hebben bezocht sprak ons Hermens Fruitsystems het meeste aan. Dit heeft onder andere te maken met diens manier van bouwen en de boven gemiddelde bouwhoogte. Daarnaast hoorden wij dat Hermens ook geregeld systemen bouwt aan de kust, waar de wind een nog groter rol speelt. Dat bevestigde ook nog eens de stabiliteit van het Valente-systeem van Hermens Fruitsystems. Ook de communicatie met Hermens verliep erg goed. Voordat we ook maar een enkele handtekening hadden gezet was de bereidheid op het geven van advies enorm groot.

Pieter: Heb je na het hele proces te hebben doorlopen nog tips of adviezen voor andere telers?

Hans: We hebben uiteindelijk ervaren dat er aan de buitenzijden van het perceel te weinig ruimte is. Als ik het nu nog eens opnieuw zou moeten doen zou ik minimaal 4 meter vrijhouden vanaf de perceelsgrens afblijven. Min de 1,5m afspanning van het grondanker houd je dan altijd nog 2,5m over om langs te rijden. Dat zou uiteindelijk veel efficiënter werken. Je meent altijd als teler dat je zoveel mogelijk bomen op een perceel moet plaatsen. We hebben gemerkt dat dit uiteindelijk niks brengt omdat de nadruk toch ligt op de kwaliteit van de kersen en niet zozeer de kwantiteit.

Bij deze willen wij Hans en zijn vrouw Anne bedanken voor het gestelde vertrouwen. Voor het volledige interview met fruitteler Hans van Braeckel of meer informatie over het Standard Protect Rain System, bezoek onze website en klik hier beneden.